Ungdomsbokbad i biblioteket!

Mandag etter vinterferien var vi så heldige å få besøk av forfatteren Mariangela Di Fiore. Tre gutter fra 2elea og 2auta bokbadet Mariangela om hennes dokumentarbok Camorraland.

I regi av Østfoldungdommens kritikerpris blir det hvert år mulighet for å arrangere et ungdomsbokbad ved de forskjellige videregående skolene i "gamle" Østfold. Borg vgs. deltok i år med 2elea og 2auta, som har norsk sammen med læreren Julie Spro i spissen. I samarbeid med bibliotekar og lærer velges det en bok som skal leses, og så skal klassene ha gruppesamtaler der man sammen lager spørsmål til forfatteren som skal bokbades. I år falt valget på dokumentarboken Camorraland av Mariangela Di Fiore(Mariangela Cacace på boken).

Boken er en dokumentar som handler om Camorra, en stor italiensk mafia som har lokasjon i Napoli. Forfatteren har gått "undercover" og hatt intervjuer med forskjellige mennesker som har hatt med denne mafiaorganisasjonen å gjøre. Dette er sterk lesing om hvordan mafiaen sitter dypt i det napolitanske samfunnet. Boken ble utgitt i 2010, men innholdet er fremdeles veldig aktuelt.

Klikk for stort bildeAvbildet er f.v. Ola S. Martinsen, Amund Stenersen, Per Ø. Bakkelund og forfatter Mariangela Di Fiore. Veronica Tryland Larsen     Klassene ble invitert til biblioteket for å se Ola, Per og Amund bokbade Mariangela. Elevene i de to klassene hadde laget ca. 30 spørsmål som de ønsket å spørre forfatteren om. Mariangela svarte godt på spørsmålene og så ut som om hun syntes at det var gøy å få snakke litt om boken sin igjen. Det var spørsmål som "Hva inspirerte deg til å skrive Camorraland?" til "Tror du Camorraen noen gang blir borte?". Det siste svaret var et definitivt "nei" fra forfatteren, noe som jo er litt nedslående.

Forfatteren lo derimot godt da hun fikk et  spørsmål som hun kanskje ikke forventet. Tidlig i boken sitter Mariangela bakpå en Vespa igjennom Napolis trange gater, og her lurte gutta på om Vespaen var trimma. Dette var noe Mariangela lo godt av og sa at hun absolutt trodde at syklene var tuklet litt med!

Håper dette var en koselig opplevelse for klassene, lærer og forfatter. For å avrunde det hele, ble det servert kake og brus på slutten.

Veronica Tryland Larsen